تالش کجاست؟ بهشت گمشده گیلان

وقتی هوای سفر به مناطق دیدنی گیلان سرسبز دارید، تالش را از یاد نبرید. به تالش که سفر کنید، جانتان از عشق به زیبایی‌ها لبریز می‌شود. تالش شهری دوست داشتنی با مردمی خونگرم و مهمان‌نواز است که هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به خود جذب می‌کند. شهری با مناظر طبیعی بکر، سواحل، پارک، ییلاق خوش آب و هوا، چشمه‌ساران پرآب، مراتع، مزارع مخملی چای و برنج که دل از مسافران و گردشگران برده است. در ادامه با مجله گردشگری گیلان کجا همراه باشید تا بیشتر با جذابیت‌ها، آداب و رسوم، مذهب و جاهای دیدنی، شهرستان تالش آشنا شوید.

تالش کجاست؟

تالش شهری شعف‌انگیز، شادی و پر از زیبایی، این شهرستان از شمال با آستارا، از شرق با دریای خزر، از غرب با استان اردبیل و از جنوب با شهرستان رضوانشهر همسایه است. شهر دلربای تالش در غرب استان گیلان واقع شده و مساحت آن حدود ۲۳۷۳ کیلومتر مربع است‌. در روزگاران گذشته این شهر وسعت بیشتری داشته و از منطقه تالش تا قفقاز گسترده بوده است. این شهر با تهران حدود ۴۲۴ و با رشت ۱۱۵ کیلومتر فاصله دارد. (مشاهده روی نقشه}

تاریخچه تالش

شهرستان تالش قدمتی دیرینه دارد. این شهر پر از جذابیت دومین شهرستان استان گیلان از جهت جمعیت است. مردم تالش از اقوام اصیل ایرانی هستند که گستره زندگی خود را از البرز غربی تا شمال غربی گیلان و استان اردبیل برگزیده‌اند‌. در سال ۳۶۰ میلادی اردشیر سوم به قوم کادووس یا تالش حمله ور شد و این قوم تحت حمایت حکومت هخامنشی درآمد.

پس از ظهور اسلام مردم تالش اداره دیگر ولایت‌های تالش را بر عهده گرفتند که منجر به ظهور علویان شد. مردم تالش نقش زیادی در شکل گیری حکومت صفویه هم داشتند. طبق عهدنامه ترکمن‌چای بخشی از تالش از ایران جدا شده و به روسیه واگذار شد. نام دیگر تالش در گذشته طیلسان، تولش و طوالش بوده‌است.

پیشینه مذهبی تالش

مذهب مردم تالش شیعه و سنی است.   بخش عمده‌ای از آنها پیرو مذهب شیعه دوازده‌امامی هستند، به‌ویژه در مناطق جنوبی تالش مانند فومن، شفت، گسگر، ماسال و شاندرمن، در حالی که در بخش‌های مرکزی و شمالی منطقه تالش‌نشین، افرادی زندگی می‌کنند که مذهب سنی شافعی دارند. این تنوع مذهبی نشان‌دهنده پیشینه فرهنگی و اجتماعی غنی در منطقه تالش است.

ویدیو معرفی شهرستان تالش

آب و هوای تالش

تالش شهری در دل دریا و کوه، شهری با هوایی بسیار عالی و دلخواه، آب و هوای این خطه سرسبز از نوع مرطوب و معتدل خزری است‌. شهری که باران‌های دل‌انگیز وقت و بی‌وقتش زمزمه زندگی است. بهار و پاییزش پر از رحمت است و زمستانش سرشار از پولک‌های نقره‌ای برف، هوای ییلاقش خنک است و تابستانی مرطوب وگرم دارد. زندگی در شهر تالش با این هوای دلپذیر بسیار دوست داشتنی و مطلوب است.

زبان مردم تالش

زبان تالشی از مجموعه زبان‌های هند و اروپایی محسوب می‌شود که از زیر مجموعه زبان‌های ایرانی شمال غربی است. این زبان با زبان تاتی نزدیکی زیادی داشته و حتی دانشنامه آن‌ها در یک گروه زبانی جای گرفته‌است. مردمان جنوب غربی حاشیه دریایی خزر بیشتر به این زبان حرف می‌زنند

زبان شناسان با تحقیق در گویش‌های تاتی و تالشی دریافته‌اند که این دو زبان در امتداد زبانی فارسی میانه هستند، شواهد تاریخی نشان می‌دهد که با این دو زبان ایرانی بیشتر از فارسی میانه سخن گفته می‌‌شده‌است.

اهنگ های تالشی

برای شناخت بیشتر با زبان تالشی میتوانید ترانه های زیبای تالشی را گوش کنید که در ادامه قرار گرفته اند:

برخی از جاهای دیدنی تالش

شهر تالش شهری بسیار خوش آب و هوا با طبیعت مثال زدنی است. به جاهای دیدنی تالش که سفر کنید، جنگل، کوه، دریا، ییلاق و مزارع زیبا در انتظارتان است‌. این شهر گردشگری دارای جاهای دیدنی بسیاری است که می‌توان آن‌ها را از نزدیک ببینید.

غار سوباتان

در شمال شرقی ییلاق سوباتان غاری به همین نام جای خوش کرده‌است. با ۱۵ دقیقه پیاده روی می‌توانید خود را به این پدیده طبیعی برسانید. اگر چه باور مردم بر این است که این غار دارای طلسم است و کسی جرات نمی‌کند به آن نزدیک شود، اما مسیر پر از گل، درخت و سبزه شما را متحیر می‌کند. نام دیگر این غار گنج خانه است.

 دریاچه سرآگاه

یکی دیگر از بهترین و زیباترین مراکز گردشگری تالش دریاچه زلال سرآگاه است. آب این دریاچه از چشمه‌ زیرزمینی تامین می‌شود‌. ماهی‌های بسیاری در این دریاچه زندگی می‌کنند. پس از سفر به تالش به از میدان هشتپر به سوی یادمان شهدای گمنام بروید. روستای نعلبند و سراگاه مقصد بعدی شماست. دمی در کنار دریاچه بمانید و از زندگی لذت ببرید.

پارک جنگلی و ساحل گیسوم

جاده یا دالانی که درختان دست در دست هم آن را ساخته‌اند. ساحل گیسوم در ۱۵ کیلومتری تالش جای دارد. اینجا جایی است که جنگل به ساحل می‌پیوندد. ساحلی زیبا با امکانات بسیار که مسافران زیادی را به سوی خود می‌کشاند. زیبایی‌های گیسوم بسیار زیاد است. جایی که هر غروب خورشید، ساحل و دریا در کنار هم بزمی از مناظر زیبا دارند. جنگلی با درختان رعنا و پرندگانی که در بالاترین جای درخت لانه دارند.

شهر های تالش

شهر جالب تالش با نعمت‌های طبیعی بسیار، ۴ بخش و ۱۰ دهستان دارد که یکی از دیگری جذاب‌تر و‌ زیباتر است.

  • بخش مرکزی تالش از شهر هشتپر همراه با دهستان ساحلی جوکندان و طولارود شکل گرفته‌است.
  • بخش اسالم که شهرهای اسالم و دهستان‌های اسالم، خاله سرا و ناو زیر مجموعه آن است.
  • بخش گرگانرود شمالی که شامل شهر لیسار و دو دهستان لیسار و خطبه‌سر است.
  • بخش حویق که دارای دو شهر حویق، چوبر و دو دهستان به همین نام است.

برخی از روستا های تالش

شهرستان تالش شهری در بهترین نقطه جغرافیایی ایران جای گرفته‌است. شهر تالش دارای چندین روستای کوچک و بزرگ است که می‌تواند بهترین مقصد گردشگری باشد.

روستای شیله وشت

روستایی با گل‌های صورتی و بنفش که حدود ۲۸ کیلومتر با شهر تالش فاصله دارد. مردم این روستا به مهمان‌نوازی و مهربانی زبانزد هستند. ییلاقی با هوای خنک که همیشه لبریز از مه، باران و خنکی است. روستایی با آبشاری زیبا در دل طبیعت که حال دلتان را خوب می‌کند.

روستای ورزان

اگر ۳۶ کیلومتر به سمت شمال غرب تالش برانید، به روستایی سرسبز و با صفا به نام ورزان می‌رسید. روستایی در ۴ کیلومتری ییلاق سوباتان با آب و هوای کوهستانی و دلکش، در اطراف این روستای تالش صخره‌های بزرگی وجود دارند که آبشاری از میانشان جاری است.

ییلاقات تالش

تالش گیلان دارای ییلاقاتی است که هوایی خوش، طبیعی جالب، مراتعی سرسبز، مناطقی خوش آب و هوا دارند.

 ییلاق دوخاله کوه تالش

یکی از زیباترین ییلاقات تالش دوخاله کوه نام دارد‌. آب و هوایی پاک، چشم‌اندازی زیبا، کوهستانی مه‌آلود، نسیم خنک و مناظری دوست داشتنی که دل از مسافران برده است.

ییلاق سوباتان

ییلاق سوباتان در ۲۲ کیلومتری شهر لیسار جای دارد‌. این ییلاق از سمت غرب به ییلاق شهر اردبیل و از شرق به جنگل انبوه تالش محدود شده‌است. به جرات می‌توان گفت ییلاق سوباتان اولین مرکز گردشگری است که حتما باید به آن سر بزنید و از این تابلوی نقاشی حظ وافر ببرید. بهشتی در دل گیلان، نگینی روی انگشتر تالش و مینوی جاویدان وطن

سخن پایانی

تالش شهری تاریخی، دلربا، سرسبز با طبیعتی بی‌نظیر یکی از بهترین مقاصد گردشگری است که هر سال تعداد زیادی به این منطقه سر می‌زنند. این شهرستان در استان گیلان جای دارد و دومین شهر استان از جهت جمعیت است‌. این شهر تاریخی برجسته دارد، زبان و گویش آن‌ها تالشی است که به تاتی و گیلکی بسیار نزدیک است. مذهب مردم تالش شیعه و سنی شافعی است. تالش گیلان دارای روستاهای و مناطق ییلاقی بسیار خوش آب و هوای

نویسنده : فاطمه سرچاهی

‫2 نظرها

    1. بیشتر مردم منطقه تالش، به‌ویژه در بخش‌های غربی و شمالی مثل هشتپر، لیسار و روستاهای اطراف، پیرو مذهب اهل‌سنت (سنی) هستن. البته در قسمت‌هایی از تالش، به‌ویژه در مناطق نزدیک‌تر به رشت یا ماسال، جمعیت شیعه‌مذهب هم دیده می‌شه، ولی اکثریت تالشی‌های اصیل سنی‌مذهب هستن. این موضوع باعث شده تالش از نظر مذهبی و فرهنگی منطقه‌ای متنوع باشه. مردم اونجا به‌شدت به آداب و رسوم خودشون پایبندن و در عین حال خیلی مهمون‌نواز و خوش‌برخورد هستن. زندگی بین این مردم واقعاً تجربه‌ی خاص و ارزشمندیه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + 4 =

دکمه بازگشت به بالا